Glass Bank /AISC ACSA Competition/ .:calvin lu::
Advisor:
Randy Teal

Group partner:
Paul Bryant

Project timeframe:
Winter 2003

Site:
Eugene, OR [map]
Abstract:
The widely acclaimed competition by AISC/ACSA, sponsored by DuPont, promoted using laminated glass as a major construction material. The site is completely unrestricted except that the city must be within a certain population range. The presentation is restricted to four twenty inch by twenty inch panels.

The decision was made that the site would be located in Eugene, so it would be easy to conduct site visits. After much searching, it was decided that instead of a new construction, we would reuse a current structure. The existing structure is currently a bank and located south of the old federal courthouse park blocks. The park blocks would be host to a farmer's market, adding another dimension to the design. The opposite side of the park blocks is a newly renovated street to attract pedestrians. The east side of the building is a high vehicular traffic street with minimal accommodations for pedestrian traffic. The current structure already provides for an underground parking garage, so the parking requirements were already fulfilled.

Conceptual and schematic design:
The existing structure remained due to the underground parking garage's structural restrictions. This became a major restriction and opportunity. Without the heavy infill, the structure became surprisingly light, and enabled the contrasting laminated glass to be exceptionally accentuated. After some theoretical work on banks, a marketing stance was determined that the bank would provide a "fun yet serious banking experience." This would have to be strategically reflected in the architecture. The "fun" portion was subsequently assigned to the public portion of the building while the "serious" portion was assigned to the office and administration portion. A curved glass piece was designed to accent the entrance and to heighten the street-side scale.

Final presentation:
Limited to four 20"x20" panels in a competition style presentation, each panel contains a dramatic black and white backdrop, with the first panel being the most imposing to create a "wow" factor for the judges flipping through the panels at a high velocity. Sketches were used to soften the feeling of the technical board to the level of the perspective panels. Form-Z was used for the 3D model, AutoCAD for the floor plans, and Photoshop to insert the renderings into the photographs of the site.















Presentation panel #1